Családállítás - Nem szeret a lányom

16

Február

Születési sérülések

A születés és szülésélmény feldolgozó csoportba jelentkezett egy anyuka. A kislánya 9 éves, a kapcsolatuk kiegyensúlyozott ugyan, de a kislány mégsem kötődik szorosan és ő sehogy sem talál utat hozzá. „Engem nem szeret a lányom...” - mondja és közben könnyek gördülnek le az arcán. „Sosem bújik hozzám, nem lehet megölelni…” Beszélgettünk arról, ahogyan a kislány született. Apás szülés volt, minden zökkenőmentesen zajlott, a baba rendben megszületett, az anya is jól érezte magát.

Abban a kórházban, ahol a szülés történt a kórházi protokoll előírta, hogy az újszülöttet azonnal elvigyék az anyától, egyetlen érintés, egyetlen egymásra tekintés nélkül. Az anyuka sírt, könyörgött a férjének, az orvosnak, a nővéreknek, hogy megkaphassa a babáját. Ekkor annyi történt, hogy az apa vehette kézbe a babát és ő vitte át a szomszédos helyiségekbe fürdetésre, mérésre. Az anyuka végig zokogott, amikor ezt az élményt újra felidézte. „Sohasem bocsátottam meg a férjemnek, hogy elvitte a babámat…” Még mindig rengeteg indulat volt érezhető ezeknek a szavaknak a nyomában.

Csak pár órával később foghatta kezébe a felöltöztetett babáját, aki addigra már álomba sírta magát. Az újszülött hamar „megtanulja”, hogy ha nincs ott anya, csak magára számíthat. Nem engedheti meg, hogy szeressen, hiszen egyszer már szeretett, mindenek felett, amikor még a pocakban volt, aztán hirtelen és durván vége lett. Ez a kislány már hordozza a sejtjeiben azt a félelmet is, ami a változással jár, hiszen ez a születésélmény az ő első változásélménye.

Ennél az anyukánál és a babájánál az „aranyóra” elveszett. Elveszett az az érzés, hogy egy hirtelen, erős, durva és fájdalmas változás után ott van anya, aki megtart, szeretettel megölel, megérint. Az első érintéseknek fantasztikus hatása van a lélekre. A baba azt tapasztalja: „szép vagyok – elfogadható vagyok – szerethető vagyok - megérinthető vagyok – az érintés jó – a világ megtart – a világ egy puha ölelő és biztonságos hely. Michel Odent: A szeretet tudományosítása c. könyvében arról ír, hogy ez a lélekben lezajló folyamat milyen módon válik „mérhetővé”.

Már a tudomány előtt sem ismeretlen az a tény, hogy születés után az első érintésekkor, a baba és mama első mély egymásra nézésekor megtörténik a „szerelembe esés”. Vagyis tudományosan magyarázva hirtelen nagy mennyiségű oxitocin áramlik a vérbe a babánál és a mamánál is. Ez okozza a hatalmas, mindent elsöprő szeretet érzését. Ekkor tanulunk meg szerelmesnek lenni és szeretve lenni. Ugyanez történik, amikor szeretkezünk, a férfi és a nő testében is oxitocin szabadul fel, „ugyanazt” az élményt ismételjük. Így van hatással szexuális életünkre is a születésünk élménye. A születést követő egymásra nézéskor még egy nagyon fontos dolog megtörténik: a mama és a baba Igent mond egymásra, egymás életére, ebben a „szerelmes” pillantásban tanulunk meg elköteleződni.

családállítás

Anya–gyerek kapcsolat

Ez a pillantás segít aztán annak a bizalomnak a kialakításában is, amellyel később párunk és gyermekeink felé elköteleződünk. Ezt az anyukát és a babáját ettől az első találkozástól, öleléstől, egymásra nézéstől fosztotta meg a szigorú kórház protokoll. Anya és lánya azóta sem talált egymásra. A születés csoportokban azt a mély intimitást idézzük meg, ami egy háborítatlan szülésnél, születésnél megadatik. Ez az anyuka születésmodellezés során újra „megszülhette” kislányát, kezébe vehette és ölelhette őt, hosszan és mélyen, ahogyan akkor és ott a kórházban nem volt rá módja. Átélhette a szülésélményét úgy, ahogyan mindig is vágyta. Ez az élményfeldolgozó csoport három hónappal ezelőtt zajlott.

Tegnap este kaptam ezt a megható köszönő SMS-t az anyukától: „Csoda történt, a kislányom leírta, hogy szeretlek. És mielőtt elutaztam percekig ölelt.” Ugyan kilenc évvel később, de megtörtént! Anya és lánya egymásra talált, kialakulhatott a kötődés és az intimitás. Most pótolják be mindazt, amit elmulasztottak, most áramlik a szeretet és ez a szeretet lesz az, ami gyógyítja az anyát és kislányát. Ez a szeretet segíti majd a kislányt a párkapcsolatában, az intimitásában. Ez az anyuka és kislánya abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy egyetlen újraszületés meggyógyította mindkettőjük lelkének sérüléseit.

Kulcsszavak: családállításszületésszülésszeretetanya-lánya viszony

Adatvédelmi tájékoztató

Impresszum