SzomatoDráma – Mit üzen a testem?

08

December

Foglalkoztat a kérdés: „Mit üzen a testem?” Megtapasztalnád, milyen módon tudsz segíteni magadnak, amikor beteg vagy? Gondoltál-e már valaha arra, hogy milyen az önelfogadás és önszeretet állapotában lenni?

SzomatoDráma, Debrecen, Soluna, tréningEngem nagyon is foglalkoztattak ezek a kérdések éveken keresztül. Minden tavasztól őszig nehézlégzéssel és asztmás rohamokkal éltem. Dühöt és tehetetlenséget éreztem a testemmel kapcsolatban. Minden alkalommal úgy néztem tükörbe, hogy vajon miért kell nekem így élnem, ezzel a valamivel, amit/akit én nem akarok. Arcom szürke, élettelen tónusú és elgyötört volt. A testem pedig rendíthetetlenül és folyamatosan üzent nekem, segítségért kiáltott… Próbálta elmondani nekem, hogy lakik bennem valaki, akinek segítségre van szüksége. De én semmit sem hallottam és még jobban elfordultam tőle. Egyre erősebben éltem meg a tehetetlen dühöt, teherként éltem meg a testem. És így teltek az évek… aztán hirtelen nagyon nehéz lett, már bármit megtettem volna, hogy ez megváltozzon. És pontosan ez a feladás kellett, ekkor kezdtem el meghallani a belső hangom és megérteni, amit a testem üzen. Elkezdtem másként látni a testem és másként érzékelni magam benne. A sok-sok együtt töltött év után akkor sikerült „beleérkeznem”. Folyamatos párbeszéd kezdődött, amelyet a testem az asztmám megszűnésével és kb. 10 kg lefogyásával hálált meg. Ma szeretetben és elfogadásban élünk együtt, én és a testem. Én gondoskodom róla és ő szeretettel „szolgál” engem. Figyelek finom jelzéseire. A SzomatoDráma csodás eszköze annak, hogy ezt az utat könnyen és játékosan járhassuk be. A játékok során kapcsolatba kerülünk a testünkkel, szerveinkkel, meghallhatjuk üzeneteit. Megtapasztalhatjuk általa, hogy bennünk lakik az a valaki is, aki egészséges, az a valaki, aki tudja hogyan kell. Így Ő maga lehet belső vezetőnk, segítőnk.

SzomatoDráma, Debrecen, Soluna, tréning

Hogyan működik a SzomatoDráma a gyakorlatban?

A módszer csoportos formájában testünk részei, vagy éppen tünetünk, egy társunk által kerül megszemélyesítésre. Belső folyamataink így válnak láthatóvá számunkra a külvilágban. A szereplők mozgása, az általuk átélt érzések segítenek egy új nézőpontból is megtapasztalni testünk történéseit. Ez az új megvilágítás gyakran hoz meglepő felfedezést számunkra, hirtelen felismerhetjük életünk szereplőit egy-egy szervünk képviselőjében, vagy esetleg felidézi bennünk egyik nehéz élethelyzetünket. A testünkből, tüneteinkből indított játék megmutatja, hogyan fejeződhetnek ki szerveinkben az életünk emlékei, a hozzátartozóinkról alkotott képek, vagy valamilyen hitrendszerünk. A felismerést legtöbbször erős érzelmi átélések kísérik, melyek segítenek az adott minta átírásában. A blokkok, feszültségek érzelmi oldódása azután már utat enged a természetes öngyógyító folyamatok beindulásának.

Benke Edina
SzomatoDráma vezető

Kulcsszavak: SzomatoDrámacsoportterápiaérzelmi oldásbetegség

Adatvédelmi tájékoztató

Impresszum